Recepten från det jag laga igår

Helstekt oxfilé 
 
Oxfilé
Salt och svartpeppar
Ha 150-200 gram per person 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader (har du bråttom så går det bra med upp till 225 grader men det blir bättre med lägre temperatur). Krydda köttet rejält med salt och nymalen svartpeppar. Bryn köttet runt om i en het panna så att det får färg, även ändarna. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 grader (för rosa kött). Lägg i aluminiumfolie och låt köttet vila 10-15 minuter. Skär upp i tjocka skivor precis innan servering.

 

Rödvinssås

2 st schalottenlök, finhackad Jag använde rödlök
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan Jag använde torkad timjan
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk mörk balsamvinäger
1-2 msk kalvfond
1 msk smör
ev. salt och peppar
ev. ngn tesked rödvinsgelé för att balansera syran

 

 

Koka upp vin, vatten, vinäger, kalvfond, lagerblad och låt allt reducera till hälften tills såsen tjocknat. Smaka av med ev. salt och peppar.
Blanka av med smöret innan servering.

 

 

Rättikagratäng

 4-6 potioner

Rättika ca 600-700 gram
4 dl vispgrädde
1 vitlök solo
1 gul lök
ca 5 dl riven västerbottensost
salt, svartpeppar

 

Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka in utan lock i ca 10 minuter. Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

 

Kommer inte ihåg var jag hitta recepten och har inga bilder.

Taggar: Gratäng, Rättika, lchf, oxfilé, sås;